2013 m. gegužės 30 d., ketvirtadienis

Šeimininkutė

Labas URTĖS VIRTUVĖS skaitytojai,

 Pradėsiu nuo to, jog šeštadienio vakarą, gimtadienio šventėje, kažkoks bičiukas manęs klausė, ar URTĖS VIRTUVĖJE daug receptų. Turėjau jam paaiškinti, kad šis pavadinimas tik metafora ir sąsajų su virtuve neturi. Dabar suprantu, kad visgi - tai galėjo būti melas, nes šis postas pernelyg jau artimas virtuvei ir visam tam virtuviškam gyvenimo būdui...

SENSACIJA: Svarstau ar reiktų sakyti "nenoriu Jūsų nuvilti, bet" ar "Jūsų didžiam džiaugsmui", bet faktas yra tas, jog URTĖS VIRTUVĖS autorė Urtė - tapo šeimininkute.

Nuotraukoje šis faktas tik dar labiau išplėtojamas:  Šioje nuotraukoje, Urtė lyg trisdešimtmetė du mažus vaikučius auginantis moteris dėvi valiūkiškus, bet visgi,drauge, ir praktiškus drabužius (patogu, tinka visoms situacijoms, o svarbiausia - ir ištepti negaila: juk atžalas auginant ir atsirūgimų, ašarėlių, ir kitokių bėdelių nutinka) ir yra įamžinta atliekanti savo mielas, buitiškas, namųšeimininkiškas pareigėlės - šiuo atveju, nešanti siuntinėlį į paštą. Kaip ten bebūtų šypsena jos veide teigia, kad akivaizdu, jog ji laiminga ir šeimos pagausėjimas bei užgriuvę buitiniai rūpestėliai nežaboja jaunatviško noro džiaugtis gyvenimu (siuntinyje per klaidą nusipirkti itin pankiški batai, kurie per pankiški ne tik Londonui, bet net ir Godai. O tai tik įrodo, jei net ir du mažamečius vaikučius auginanti Urtė randa laiko keistiems batams pirkti, gyvenimo blogu vadinti - nevalia.)


Priežastys, lėmusios Urtės tapimą šeimininkute:

Visi Urtę šiek tiek daugiau nei mažai pažįstantys žmonės žino, jog tai nėra labiausiai šeimininkutės standartą atitinkantis žmogus. Urtė gal ir geros širdies, bet namų šeimininkė iš jos - prasta. Mąstant logiškai, žmogus mokantis gaminti tik karštus sumuštinius toje trikampinėje kepyklėje ir itin vengiantis siurbimo, negali būti laikomas pilnaverčiu šeimininkučių klano atstovu.
    Po šios pastraipos mums visiems regint klaustukus ir išgyvenant prieštaringus jausmus, grįšiu prie temos, apie kurią ir turėjo būti visa ši pastraipa.
 
Tikrosios priežastys, lėmusios Urtės tapimą šeimininkute:

Netikėtai, bet lauktai (tapau tokia šeiminkutė, kad savo studijas lyginu su vaikelio laukimu) pabaigusi pirmą kursą Londone, Urtė nusprendė,kad iki liepos ten pagyvens toliau, pavaikščios į darbą, o birželio dvidešimt šeštą dieną grįš į Tėvynę.
   Visas šis dailus Urtės planas atrodė labai teisingas, jei ne Urtės darbdaviai, kurie  būdami beširdžiai ir bejausmiai, neatsižvelgdami į Urtės beatodairišką, žodžiais nenusakomą darbštumą, neduoda jai dirbti. Tiksliau duoda - tris iš septynių savaitės dienų, po penkias valandas.
Tadadadadam - atsakymas:   Šitaip, nebespaudžiama mokslų, o ir darbo nelabai, Urtė tapo šeimininkute.


Veiklos aprašymas:

  Šeimininkutė leidžia savo šeimininkutiškas vasaros dienas šeiminškutiškai: skalbia, gamina valgyti, tvarko namus, o šiandien dar ir yra numačiusi grindis išplauti.

Šeiminiškutiški nusivylimai:  Kažkurią dieną praeitą savaitę,namų skalbimo mašinai visomis prasmėmis palūžus, šiukšlių maiše, it lavoną, Urtė tempė skambinius į viešąją plovyklą, kur vedama vilčių sutikti gyvenimo meilę, prasėdėjo keturiasdešimt minučių.
Skalbinius ji gavo nepilnai išdžiūvusius, o ir vienintelis kandidatas į gyvenimo meiles toje vietoje buvo sena indė moteris...

Tęsiamas veiklos aprašymas:

    Tiems, kas pamiršo, arba neskaitė ankstesnio URTĖS VIRTUVĖS posto "Kojinės" (paskaitykit, man tai jis patinka), pranešu, jog visdar neturėdama kur gyventi ir neslėpsiu, net nebeieškodama - toliau gyvenu pas Godą.
   Patapusi šeiminkute, stengiuosi Godą aptarnauti. Kasryt, anskčiau pabudusi darau pusryčius, juos nešu į lovą, o pritrūkusi produktų, tekina bėgu iki indų parduotuvėlės, sugyventinėlei trokštamo kečiupo  ar kokio šokoladuko pirkti.
   Išlydėjusi sugyventinėlę į darbelį, renku jos išmėtytus rūbelius, lankstau, skalbiu. Tikriausiai net ir lyginčiau. bet dar neaptikau namuose lygintuvėlio, o ir ieškoti nelabai noriu. Droviuosi. Bijau Godos kambariokus savo nelegaliu ilgalaikiu apsistojimu išerzinti.
    P.S. Prieš Godai išeinant dar ir sugalvoju, ką jai į darbą rengtis. Kartais net ir veidrodį palaikau, "kad ir kojos matytųsi".

   Na ir bendrai kalbant, viską paduodu, žinau, kurioj pusėj chaki spalvos maikė yra ir kur rudos tympos po skalbimo padėtos. Taip pat dar ir bendrą tvarką palaikau. Kambariokui Mariukui pasiskolinus plaukų džiovintuvą su adapteriu, o grąžinus tik džiovintuvą, šeiminiškutiškai pamokiau ir jį.

Palikusi raštelį Mariaus kambaryje, šeiminkitė Urtė tikrai sukels jo širdyje nora atgailauti už neatiduotą adapterį ir primins, kurioje rozetėje liko svetimas adapteris, jam lyg niekur nieko išėjus į darbą
 

Gera širdelė - plika subinelė:

  Visuomet mylėjau lietuviškus posakius, o šiuo metu, gyvenant emigrantišką gyvenimą su svetima kalba - dar labiau myliu. Nieks labiau nei šis posakis nenusako to, kokio atsako sulaukiu už savo rūpestingą šeiminškutišką veiklą.

Priekaištai ir meilė narkotikų prekeiviui:   Šįryt, Goda išreiškė nepasitenkinimą dėl neiškalbtų džinsų ir teigė, jog šeiminkutė neturėtų būti šitokia išsiblaškiusi (Jezusmarija - tų džinsų gal šimtą porų turime, kaip man viską įsiminti?) Dėl išsiblaškymo netgi buvau apšmeižta meile mūsų trečio aukšto kaimynui, indui dyleriui, vardu Spaidermenas, atseit vagiančiam mano koncentraciją šeiminkavimo srityje.

Jei jau skundžiuosi, tai turėčiau pridėti ir tai,kad jau ketvirtą savaitę miegu su dviem dekiais, sukištais į užvalkalą. Man šalta. Čia Londonas - ne Afrika (geografinės padėties prasme). Bet guodžiu save, jog esu užsigrūdinusi šeimininkutė, ir kad visa tai visgi geriau nei gatvė.


Kaip ten bebūtų: galiu nuoširdžiai patikinti, kad būti šeiminkute yra visai faina ir man visai patinka. Dar neišmokau nei kepsnių, nei pyragų, nei cepelinų daryti, bet manau, šioje srityje sparčiai tobulėju, todėl, ,manau, įspūdingi rezultatai jau ranka pasiekiami.

Linkėjimai iš šeiminkutės ofiso!
Ačiū.
P.S. Mylėkit ir turėkit visi šeiminkučių.





 

1 komentaras:

  1. Vietoj adapterių yra tiesiog gudrus trukas. Įkiši tušinuką į tą trečią "nereikalingą" skylutę ir kiši savo neanglišką aparatą, o tušinuką ištrauki. Veikia!

    AtsakytiPanaikinti