2016 m. vasario 8 d., pirmadienis

Mano didysis sekmadienio atradimas - Didžiosios Britanijos lietuvių krepšinio lyga ir jos įkūrėjas Kęstutis

Savaitgalį apasilankiusi Britanijos krepšinio lygos rungtynėse, likau maloniai nustebinta. Nesu tikra, ar labiau aukšto krepšinio lygio, ar pokalbio su Britanijos krepšinio lygos įkūrėju ir prezidentu Kęstučių Dobravolskiu.

 “Lygos dvasia yra mus suburti. Suburti geriausiu būdu - t.y. žaidžiant krepšinį”- pasakojo pašnekovas. 

  Britanijos lietuvių krepšinio lygos istorija nusidriekia dešimt metų atgal, kai šio sporto mylėtojai Kęstutis su broliu Gintaru Londone įkūrė vieną pirmųjų tuometinių lietuvių krepšinio komandų. Gintaro gyvybę atėmus insultui, brolis Kęstutis komandą pavadino brolio vardu ir jo atminimui, ėmėsi aktyviai vystyti krepšinio veiklą Londone, taip buvo sukurta Britanijos lietuvių krepšinio lyga. 
  Dešimt metų atgal, sąlygos buvo bai prastos. Krepšinį Londone lietuviai rinkosi žaisti salėje, kurioje net nebuvo švieslentės. Taškus rašė kreida ant lentos. Bėgant metams, didelio entuziazmo , darbo ir meilės krepšiniui dėka, reikalai pamažu taisėsi į gerą. 

  Pirmuosius šešis lietuvių krepšinio veiklos Didžiojose Britanijoje, Kęstutis vertina kaip pačius sunkiausius. Jiems praėjus, veiklą vystyti ėjosi vis sklandžiau: atsirado vis daugiau remėjų bei bendraminčių. Šiandien Londone Britanijos lietuvių krepšinio lygoje žaidžia virš trisdešimt komandų. 

 Tarp jų ir  vaikų komanda, kurie yra pernai metais Londone užėmė vaikų grupės iki dvylikos metų čempijonų vardą, o šiemet varžydamieisi dėl grupės iki keturiolikos metų čempijonų vardo, turi jau tris pergales. “Vyrukai kartu užaugę, kartu treniruojasi jau šešerius metus: vienas kitą jaučia, žaidžia komandinį krepšinį. Išties turime gerą komandą, gražu žiūrėti”. Vaikų komanda aktyviai dalyvauja varžybose ir artimu metu planuoja išvyką į Čikagą. 

   Pašnekovas tikino, jog lygos veikla be abejonių skatina ir padeda išlaikyti lietuvybę gyvenant užsienyje: ir vaikai, ir suaugę krepšininkai treniruojasi lietuvių kalba, bendrauja. Susitikę už aikštelės ribų vieni su kitais sveikinasi, linki gero vakaro. 

  Ir Britanijos krepšinio lyga ir Degenham rajone mokykloje įsikūrusi salė, kurioje vyksta varžybos diktuoja sąlygas, kuriose būtų kuo mažiau alkoholio. Pašnekovas tikina, jog krepšinis nebūtinai turi kelti asocijas su neblaivumu.

   Pats Kęstutis, kuris prisidėjo ir prie vienos pirmųjų lietuviškų krepšinio mokyklų Londone įkūrimo, paklaustas apie jo pareigas veikloje, sako, jog neatsisako jokių pareigų.“Tokie dalykai mane užkuria”- pasakoja. Pats dirbdamas statybų versle, darbą pradėdamas penkioliktą valandą dienos ir baigdamas trečią valandą ryto, sakosi randąs laiko, dažniausiai pakeliui į darbą, kuruoti lygos veiklą, bendrauti ir iškoti remėjų, komunikuoti su komandų žaidėjais, bei pats treniruoti vaikų komandą. 

 Lygoje žaidžiantys Didžiosios Britanijos lietuviai ne tik kartu treniruojasi, bet ir padeda vieni kitiems darbo paieškose. Senbūviai, kurių dauguma Anglijoje jau turi įkūrę verslą ar užsiimantys kitokia veikla, pasirūpina naujakuriais. Anot Kęstučio, žaidėjai lyg didelė šeima pagarbiai bendrauja.
 Artimiausiuose Britanijos krepšinio lygos planuose nusimato didis renginys - pasaulio lieuvių krepšinio čempijonatas. Jame susirinks komandos iš stipriausios Didžiosios Britanijos komandos, taip pat į svečius atvažiuoja komandos iš Kauno, Vilniaus, Švedijos, Šveicarijos, Norvegijos ir Airijos. Čempijonate turėjo dalyvauti ir lietuvių komanda iš Čikagos, tačiau dėl traumų, komandai planus teko atšaukti. 

  Kitąmet Britanijos krepšinio lygą, dešimtmečio sukakties proga aplankyti prižadėjo legendinis krepšininkas Arvydas Sabonis, kuris Londone lietuvius krepšininkus lankė prieš keletą metų ir tądien fanams pasirašė ant daugiau nei keturių šimtų marškinėlių. 


“Visi sako, kad šiemet - geriausi metai. Bet tikiu, kad kitais metais bus dar geresni. Taip pas mus kiekvienais metais” - Didžiosios Britanijos lietuvių krepšinio ateitį apibendrina Kęstutis. To jiems ir linkiu!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą